dilluns, 26 d’abril del 2010

CONCURS DE MEMORITZACIÓ DE POESIES

Aprofitant les dates literàries que vivim us proposo una activitat que a mi m'ha donat molt bon resultat els dos anys que l'he fet. Es tracta d'un concurs de memorització de poesies que els motiva moltíssim i que els prepara per escriure els textos que després presenten als Jocs Florals del centre en la categoria "Llengua catalana a l'Aula d'Acollida" creada especialment per ells.
Aquest any fins i tot s'han atrevit a recitar en públic davant de tots els companys de 1r d'ESO a Batxillerat, de memòria i sols amb micro a l'escenari. Tot un èxit amb aclamacions i aplaudiments que els han fet sentir molt bé i molt acollits.
Quan estan amb el concurs no cal dir-los que es posin a treballar i no troben el moment de plegar (jajaja, fantàstic!). Fins i tot cantem els poemes que tenen música.
Les poesies les trec del llibre "Poemes per a petits i grans" (de molts autors) i l'any passat vaig fer una tria d'animals i enguany del temps, la primavera i les flors, en diferents mides i enganxats sobre un full de color i plastificat. Cada poema té una puntuació entre 3 i 20 punts depenent de la llargària i la dificultat.

Seguim estrictament les normes del concurs, que no són poques (us les adjunto).

Faig dues categories segons l’origen del alumnes i el temps que fa que estan aquí, així tots participen amb els mateixos poemes i puntuacions sense greuges comparatius.

Potser no és una activitat “innovadora”, però a mi em dona tantes satisfaccions a l’aula que us la recomano.
Perquè veieu com ho fem us adjunto l’explicació i bases del concurs.


CONCURS DE MEMORITZACIÓ DE POESIES

Durant el mes d’abril haureu de llegir i memoritzar el màxim de poesies, per recitar-les a tota la classe i guanyar punts (només si se sap el text i s’entona correctament).

El 30 d’abril farem el recompte de punts i sabrem qui són els guanyadors. Hi haurà premis.

Aquesta activitat només es podrà fer a l’arribar a classe, quan s’acabi la feina programada o quan la professora ho consideri oportú.

BASES del concurs:

- Triar una poesia de la selecció que s’ha fet pel concurs i dir a la professora que l’anoti a la llista de control.
- Llegir la poesia un mínim de dues vegades.
- Copiar-la a la llibreta.
- Subratllar les paraules desconegudes i buscar-les al diccionari (traducció o definició segons convingui) o preguntar a la professora.
- Tornar a llegir la poesia en veu alta assajant la pronunciació i l’entonació, si cal, demanar a la professora que us ajudi a expressar-la correctament.
- Memoritzar. Demanar a un company que l’escolti. Fer rectificacions en la pronunciació i l’entonació.
- Quan s’està segur que se sap bé, es recita primer a la professora i després a tot el grup. Mai es podrà recitar una poesia el mateix dia que s’ha triat. Haurà de passar com a mínim 24 hores (o una nit).
- Sumar punts, només si ha estat correcte tant en el text com en l’entonació. Els punts de cada poesia estan anotats a l’anvers de la mateixa. La puntuació correspon a la dificultat i extensió del poema.
- S’anotaran els punts en una graella creada a tal efecte que estarà situada en lloc visible per tothom (només ho podrà fer la professora).

Categories: groc= alumnes castellano-parlants
blau= alumnes no castellano-parlants

Premis: hi haurà 2 premis per cada categoria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada