Aprofitant les dates literàries que vivim us proposo una activitat que a mi m'ha donat molt bon resultat els dos anys que l'he fet. Es tracta d'un concurs de memorització de poesies que els motiva moltíssim i que els prepara per escriure els textos que després presenten als Jocs Florals del centre en la categoria "Llengua catalana a l'Aula d'Acollida" creada especialment per ells.
Aquest any fins i tot s'han atrevit a recitar en públic davant de tots els companys de 1r d'ESO a Batxillerat, de memòria i sols amb micro a l'escenari. Tot un èxit amb aclamacions i aplaudiments que els han fet sentir molt bé i molt acollits.
Quan estan amb el concurs no cal dir-los que es posin a treballar i no troben el moment de plegar (jajaja, fantàstic!). Fins i tot cantem els poemes que tenen música.
Les poesies les trec del llibre "Poemes per a petits i grans" (de molts autors) i l'any passat vaig fer una tria d'animals i enguany del temps, la primavera i les flors, en diferents mides i enganxats sobre un full de color i plastificat. Cada poema té una puntuació entre 3 i 20 punts depenent de la llargària i la dificultat.
Seguim estrictament les normes del concurs, que no són poques (us les adjunto).
Faig dues categories segons l’origen del alumnes i el temps que fa que estan aquí, així tots participen amb els mateixos poemes i puntuacions sense greuges comparatius.
Potser no és una activitat “innovadora”, però a mi em dona tantes satisfaccions a l’aula que us la recomano.
Perquè veieu com ho fem us adjunto l’explicació i bases del concurs.
CONCURS DE MEMORITZACIÓ DE POESIES
Durant el mes d’abril haureu de llegir i memoritzar el màxim de poesies, per recitar-les a tota la classe i guanyar punts (només si se sap el text i s’entona correctament).
El 30 d’abril farem el recompte de punts i sabrem qui són els guanyadors. Hi haurà premis.
Aquesta activitat només es podrà fer a l’arribar a classe, quan s’acabi la feina programada o quan la professora ho consideri oportú.
BASES del concurs:
- Triar una poesia de la selecció que s’ha fet pel concurs i dir a la professora que l’anoti a la llista de control.
- Llegir la poesia un mínim de dues vegades.
- Copiar-la a la llibreta.
- Subratllar les paraules desconegudes i buscar-les al diccionari (traducció o definició segons convingui) o preguntar a la professora.
- Tornar a llegir la poesia en veu alta assajant la pronunciació i l’entonació, si cal, demanar a la professora que us ajudi a expressar-la correctament.
- Memoritzar. Demanar a un company que l’escolti. Fer rectificacions en la pronunciació i l’entonació.
- Quan s’està segur que se sap bé, es recita primer a la professora i després a tot el grup. Mai es podrà recitar una poesia el mateix dia que s’ha triat. Haurà de passar com a mínim 24 hores (o una nit).
- Sumar punts, només si ha estat correcte tant en el text com en l’entonació. Els punts de cada poesia estan anotats a l’anvers de la mateixa. La puntuació correspon a la dificultat i extensió del poema.
- S’anotaran els punts en una graella creada a tal efecte que estarà situada en lloc visible per tothom (només ho podrà fer la professora).
Categories: groc= alumnes castellano-parlants
blau= alumnes no castellano-parlants
Premis: hi haurà 2 premis per cada categoria.
dilluns, 26 d’abril del 2010
CONCURS DE MEMORITZACIÓ DE POESIES
Etiquetes de comentaris:
acollida nouvinguts,
expressió oral,
institut,
tradicions
dissabte, 17 d’abril del 2010
Món Llibre. Festa del llibre

Els dies 17 i 18 d’abril se celebra Món Llibre, un festival de literatura, adreçat a nens i nenes de fins a 12 anys que va néixer el 2005, en el marc de l’Any del Llibre i la Lectura i que, pel seu format i plantejament, és únic a Europa. Món Llibre és una gran festa necessària i esperada, de format singular, que sol reunir en un cap de setmana més de 12.000 persones i més de 40 editorials.
No es tracta d’una fira amb sentit comercial, sinó d’una veritable festa en honor al llibre; una manera d’ensenyar als nens i a les famílies que es pot llegir de moltes maneres, i que podem gaudir junts de la lectura.
Podem trobar diversos espais per compartir un conte o un llibre amb els nostres fills: una biblioteca fantàstica, un pati amb tendes de campanya i hamaques, pujant a una torre a llegir en veu alta, veient espectacles literaris, contacontes, presentacions, …i podem bescanviar contes i fer poesia o il·lustració. Hi ha un espai per nadons i un altre pels més grans de 9 anys.
Món Llibre aposta, també, per potenciar i innovar en les activitats dirigides als infants sempre vinculades d’una manera o una altra amb el llibre o la literatura. Són molts els artistes de diferents disciplines, molts d’ells exponents de la creació més contemporània, que durant el Festival presenten projectes, espectacles, xerrades o accions que proposen una nova manera de “llegir” el món.
Podeu descarregar-vos el programa clicant aquí.
Etiquetes de comentaris:
contes,
il·lustració,
llibres
dimarts, 6 d’abril del 2010
365 contes - El molinet

Ara, però, he trobat un foradet per poder anunciar que m'han publicat un conte al blog 365 contes. Es diu El molinet i és una "reducció", al més pur estil ferranadrianenc, d'un conte que vaig escriure fa temps per la meva amiga Marta Berrocal. La reducció ha estat deixar-lo en 365 paraules justes. Potser era millor (per més llarg) l'original, però les condicions del blog eren aquestes, i me'n alegro, perquè així me l'han acceptat.
Es dona la circumstància que el blog ha estat premiat com la millor iniciativa blogaire del 2009 i que els contes es publicaran en paper quan s'arribi als 365 contes.
Si algú el vol llegir és el nº 310 del blog : http://365contes.blogspot.com/
Subscriure's a:
Missatges (Atom)